Burada yer alan içerik bilgilendirme amaçlıdır.
Teşhis ve tedavinin diş hekiminiz tarafından yapılması gerekmektedir.
Teşhis ve tedavinin diş hekiminiz tarafından yapılması gerekmektedir.
Diş çekimi
Dişlerde kırılma ya da çürüme ile meydana gelen madde kayıpları, dolgular ve kronlar ile restore edilemeyecek bir dereceye geldiğinde yapılan işlemdir. Bunun dışında diş çekimi gerektirebilen diğer durumlar;- Ortodontik tedavi öncesine yer gereksinimi,
- Diğer dişlerin sürmesini engelleyen fazla ya da bozuk pozisyonlu dişler,
- Ağzında ileri madde kayıpları bulunan ve enfeksiyon riski taşıyan dişlere sahip bireylerin radyoterapi ya da kemoterapi görmesi gereken durumlar,
- 20 yaş dişleri
20 yaş dişleri
20 yaş dişleri genellikle 19-20 yaşlarında ağıza sürerler. Sürme pozisyonları iyi ise ve karşıt arktaki dişlerle düzgün kontağa sahiplerse (kısaca iyi fonksiyon halinde olmaları durumunda) çekilmelerine gerek yoktur. Fakat genellikle bu durum gözlenememektedir.Bozuk pozisyona sahip 20 yaş dişleri ağızda arkada olmaları dolayısıyla dental problemlere neden olurlar. Bu durumdaki dişler öncelikle yeterince temizlenemezler ve bakteri plağı birikimine neden olurlar. Bakteri plağı ise diş çürüklerinin başlıca nedenidir. Bu bölgedeki plak birikimi tüm ağız sağlığını tehdit edebilir. Ayrıca düzgün sürmemiş ya da gömülü olarak kalmış dişler dental arktaki diğer dişlerin dizilimini de bozabilirler.
Tamamen sürmüş bir 20 yaş dişi çekimi normal bir diş çekimi gibi yapılabilir. Lokal anestezi ya da sedasyon ile hastanın diş çekimi ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir.
Gömülü ya da yarı gömülü dişlerin çekiminde de aynı şekilde anestezi ve/veya sedasyon uygulanır. Fakat dişetinin altında kalan dişin açığa çıkarılabilmesi için dişetine bir kesi yapılması ya da bir miktar kemik dokusunun kaldırılması gerekebilir.
Çekim sonrası iyileşme süresi yapılan çekimin zorluğuna bağlı olarak değişmektedir. Çekim sonrasında ilk birkaç saat hafif kanama olabilir. Bunu durdurmak için bölgede steril bir tampon ısırmak faydalı olacaktır. Ayrıca çekimi takiben tükürmek, bölgeyi emmek oldukça sakıncalıdır çünkü kanamaya neden olacaktır. Çekimden sonra alkollü içki tüketimi, sigara içmek, çok sıcak içecekler içmek de kanamaya neden olacağı ve doku iyileşmesini geciktireceği için sakıncalıdır. Çekim yapılan bölgede hafif şişlik oluşabilir, ilk 24 saat bölgeye 10 dakikalık buz paketi uygulaması ve 20 dakika beklenerek tekrarlanması bunu azaltacaktır. Ayrıca hekiminizin size vereceği ağrı kesici ve antibiyotikler tarif edildiği şekilde alınmalıdır.
Çekimden sonra birkaç gün boyunca yumuşak gıdalar tüketmek uygun olacaktır. İlk 24 saat içerisinde diş fırçalamakta sakınca yoktur fakat fırçanın bu bölgeye temas ettirilmemesi gereklidir. İkinci günde bölgeye diş fırçası hafif bir şekilde uygulanabilir.