Burada yer alan içerik bilgilendirme amaçlıdır.
Teşhis ve tedavinin diş hekiminiz tarafından yapılması gerekmektedir.
Diş çürüğü nedir ve nasıl oluşur?
Yetersiz ağız bakımı (yetersiz diş fırçalama ve diş ipi kullanmama) nedeniyle diş yüzeyinde biriken ve mikrop barındıran plak tabakası sonucu gelişirler. Plak beyaz-sarı renkte, yumuşak bir birikinti şeklindedir. Plak, diş yüzeyinde beyaz leke (mineral kaybı) oluşturarak diş çürüğünü başlatır. Mineral kaybı devam ederse dişin yumuşak içi kısımları da etkilenir ve diş çürüğü oluşur. Ağrı geçicidir. Bu dönemde dişteki çürük doku uzaklaştırılarak dolgu yapılır.
Tanı yöntemleri nelerdir?
Klinik muayene, röntgen incelemesi ve pulpa vitalite testleri ile diş çürüğünün tanı ve derecelendirilmesi yapılır.
Tedavisi nasıldır?
Dolgu işleminde (konservatif tedavide), dişteki yumuşak ve hastalıklı (enfekte) mine ve dentin dokusu döner aletlerle uzaklaştırılarak oluşan boşluk (kavite) beyaz ve estetik bir malzeme olan kompozit ya da cıva-gümüş alaşımı olan amalgam ile doldurulur.
Beyaz (kompozit) dolgular
Beyaz renkli, estetik, dişe fizikokimyasal şekilde çok iyi bağlanan kompozit materyali ile yapılan dolgulardır. Günümüzde kompozit materyalinin bir hayli gelişmesiyle neredeyse tüm dolgu vakalarında kullanılabilmektedir. Dişe fizikokimyasal olarak tutundukları için çürük dokusu kadar madde kaldırılır. Bu nedenle dolgu tutuculuğu için dişten ekstra bir madde kaybı yaşanmaz.
Amalgam (gümüş renkli) dolgular
Cıva-Gümüş alaşımı olan dolgu materyali dişe yalnızca mekanik olarak tutunur. Ancak maddenin bakterisid olması ve yapım aşamasında tükürük, kan gibi olumsuz etkenleri tolere edebilmesinden dolayı uzun yıllardır diş hekimliğinde güvenle kullanılmışlardı. Dezavantajları ise; kompozit dolgular kadar estetik olmamaları, dişe yalnızca mekanik olarak tutundukları için çürük dokudan daha fazla madde kaldırılmasının gerekmesi, kuvveti direkt dişe ileterek kırılmalara yatkın alanlar oluşturması ve zamanla iyonlarını dişe ve çevre dokulara vererek diş ve çevresinde gri bir görüntü meydana getirmesidir.
Tedaviye uyulmadığında oluşabilecek riskler nelerdir?
Tedavi edilmeyen diş çürükleri, uzun vadede kendiliğinden gelişen ve şiddetli ağrıya neden olurlar ve ağız içinde ve dışında apse oluşturabilirler. Diş kökünde kiste neden olabilirler. Bu durumda dişe kök-kanal tedavisi uygulanması veya dişin çekilmesi gerekecektir.
Dolgu yapıldıktan sonra ağrı olur mu?
Kompozit dolgulardan sonra 7-10 gün süresince ağrı kesici ile kesilen sızlama şeklinde ağrı oluşabilir. Diş özünün (pulpa) çürük temizleme sırasında uygulanan kuvvete verdiği normal bir tepkidir. Dişinize derin ve yaygın (büyük) bir dolgu yapıldı ise dolgu yapıldıktan sonra hemen sonra veya uzun vadede diş özünde (pulpa) iltihap oluşabilir ve dişinize kanal tedavisi veya çekim uygulanma olasılığı her zaman mevcuttur.